Pielea auto se poate menține în stare bună sau nu?
Ai tapițeria auto din piele pe scaune, banchetă, uși, bordul mașinii?
Nu contează că e piele naturală sau ecologică, dacă ai pe aceste elemente auto piele, sunt sigur că vrei ca aceasta să arate bine cât mai mult timp.
Am efectuat detailing la sute de mașini cu interior din piele.
Ce am observat?
1. Excluzând mașinile noi de care m-am ocupat, la doar 14 autoturisme s-a efectuat – anterior ajungerii la mine – cel puțin o dată, tratament de hidratare al pielii.
2. La nici o mașină ajunsă la mine, nu s-a efectuat (anterior) protecție ceramică a pielii.
Pielea fiecărei mașini ajunse la mine prezenta minim 3 din următoarele probleme: uscată, murdară, tare, crăpată, roasă, ruptă, cu transfer de culoare, cu pete (inclusiv de pix/carioci), lipicioasă.
Majoritatea proprietarilor nu știau că se poate proteja pielea împotriva uzurii, petelor, transferului de culoare.
Ce trebuie să faci ca să păstrezi pielea mașinii ca nouă cât mai mult timp?
Sunt câțiva pași pe care îi poți face, indiferent că ai mașina nouă sau rulată
1. Demontarea elementelor
Demontezi scaunele și bancheta pentru o curățare mai bună (dacă-ți permite proprietarul). La uși și bord poți lucra ușor și corect fără demontare.
2. Pregătirea
Încălzești pielea auto ca să se deschidă porii și s-o poți curăța în profunzime.
Încălzirea o faci în două moduri: cu aparat cu aburi sau ”îmbraci” scaunul cu un sac de naylon negru și-l lași la soare câteva ore.
Cu aparatul de aburi e cel mai eficient.
Dacă efectuezi curățarea pe pielea rece, nu vei scoate murdăria din pori, iar pașii următori nu vor avea efectul scontat.
3. Curățarea
Curățarea inițială o efectuezi cu abur cald și cu lavete curate.
Apoi, cureți pielea cu soluție dedicată pentru piele (nu cu APC) și cu lavete curate, pensule cu păr natural și sau perie pentru piele (cu păr natural). Instrumentele le alegi în funcție de gradul de murdărie.
Începi cu pensula. Dacă nu se curăță cum trebuie, apelezi la perie.
Cu lavetele de microfibră ștergi locurile curățate.
Lucrezi pe zone mici. Repeți curățarea până când pielea e curată complet.
Poți verifica asta cu o lavetă curată și umezită.
4. Hidratarea
După ce pielea e curată și uscată, o încălzești din nou și o hidratezi cu cremă de hidratare pentru piele auto (nu cu cremă de mâini Doina sau Nivea…), cu aplicator din burete și ștergi surplusul cu o lavetă, în termenul recomandat de producător (x minute de la aplicare).
După hidratare, pielea devine mai moale la atingere și mai elastică.
Lasă pielea să se răcească, ca să i se închidă porii.
Vezi pe eticheta soluției de hidratare durata de uscare.
Atenție! Dacă nu aplici protecție ceramică, trebuie să repeți pașii 3 și 4 la fiecare 2 săptămâni, ca să menții pielea curată și moale. Altfel, se va usca și crăpa.
5. Aplicarea tratamentului ceramic
Îl faci tot pe pielea caldă (cu porii deschiși). În funcție de soluția ceramică, folosită, o aplici prin pulverizare (cu pistolul sau cu recipient cu pulverizator) sau cu aplicator.
După aplicare, ștergi surplusul cu o lavetă curată și uscată, așa cum recomandă producătorul.
6. Uscarea protecție ceramice
Pe eticheta produsului sunt trecuți timpii de uscare (pentru atingere, uscare completă, pentru curățare), modul de uscare (instrumente, temperaturi necesare) și când să aplici stratul al 2-lea (dacă e necesar).
Respectă instrucțiunile, ca să te asiguri că tratamentul ceramic pentru pielea auto va fi funcționa la maxim.
Impermeabilizarea sau tratamentul ceramic al pielii se repetă conform instrucțiilor producătorului.
Majoritatea producătorilor de protecții ceramice garantează că tratamentele funcționează 6-12 luni (20.000 km), cu respectarea anumitor reguli.
Periodic, e bine să mergi cu mașina la atelierul unde ai efectuat tratamentul, pentru mentenanță. În felul acesta, te asiguri că pielea va fi protejată la maxim.
Atenție: Nu așeza pe pielea auto obiecte ascuțite, că o zgârii.
Dacă îți plimbi animalele de companie cu mașina, folosește ”covorașe” auto pentru animele de companie, nu le lăsa direct pe tapițerie că o zgârie.
Vezi în video una din metodele de curățare și impermeabilizare a pielii auto
Avantajele aplicării soluției ceramice:
– la următoarea aplicare, va fi nevoie de o curățare ușoară a pielii înainte de tratament;
– pielea va fi mai rezistentă la pete (cafea, soluții acide, mâncare, murdărie);
– rezistență crescută la uzură;
– împiedicarea transferului de culoare (de pe haine pe piele);
– impermeabilitate;
– durabilitate crescută;
– aspect plăcut;
– economie (înlocuirea pielii sau a elementelor interioare costă destul de mult; protejând-o, nu va fi nevoie să cheltui bani pe aceste operațiuni).
Poți să-ți îngrijești singur pielea auto, sau poți apela la un ateleir de detailing auto profesionist.
Spun profesionist, pentru că mi-au ajuns la atelier destule mașini scumpe (unele chiar cu mai puțin de 20.000 km) cu pielea făcută praf (la propriu), după ce au fost curățate de ”experții” din domeniu care lucrează foarte ieftin, cu produse de calitate slabă și care nu știu cum să curețe o piele auto sau sunt nepăsători că distrug bunurile altora.
Ce s-a întâmplat cu mașinile respective? Proprietarii au vrut recondiționare, însă, având în vedere că nu rezistă mult și costă aproape la fel de mult cât o retapițare, au scos bani din buzunar și și-au reînnoit pielea din mașini.
E trist, supărător și enervant să vezi că se întâmplă așa ceva, mai ales când cel care a distrus mașina nu răspunde pentru că a lucrat ”la negru” sau fără garanție.
E și mai enervat pentru că e o meserie nouă (are cca 30 ani) și va ajunge să aibă o reputație proastă datorită ”experților”.
Așadar, dacă alegi să faci singur întreținerea pielii auto, fă-o. Dacă vrei să o facă altcineva pentru tine, mergi la un profesionist.
E mai ieftin decât un amator expert.